23 Şubat 2012 Perşembe

Salvador Dali

Sonunda sergiye gidebildim. Gitmeyi çok istiyordum ama bi türlü gidememiştim. Kısmet İspanyolca Kulübü ile gitmekmiş. Salvador Dali Figueres'te 1904 yılında doğmuş İspanyol bir ressam. Resim dışında heykelcilik, fotoğrafçılık ve filmcilikle de ilgilenmiş. Madrid'de sanat eğitimi almış. Ayrıca eserli dışında sözleri ve davranışlarıyla da ilgi çekmiştir. Sürrealist bir ressamdır. Yani bir resminde gerçek üstü nesneler bulunmakta ve hepsi ayrı anlamlar taşımaktadır. Yanda gördüğünüz resim en ünlü resmidir ve onu 1931'de bitirmiştir. Ayrıca İkinci Dünya Savaşı zamanlarında çizdiği resimlerde hüzün ve karamsarlık ön plandadır. Eserleri sergide üç başlık altında ayrılmıştır :
1. Sürrealizm İzleri
2. İlahi Komedya
3. Gala İle Akşam Yemeği


İlahi Komedya’yı sürrealist üslubuyla yorumlayan Dali toplamda 100’ü aşkın sulu boya yapmıştır.  İlahi Komedya'da Dante ve Beatrice ön plandadır ve yandaki resimde gördüğünüz kırmızı ve maviyle resmedilmiş kişiler Dante ve Beatrice'tir.



Ayrıca küçüklüğünden beri aşçı olmak isteyen Dali bu hayalini 68 yaşında, efsane restoranların ve aşçılarının mönü ve tariflerinden oluşturduğu, sürrealist gastro-estetik hikâyelerini bir araya getirdiği bu seride gerçekleşmiştir.


Bu eserleri Gala ile Akşam Yemeği altında toplanmıştır. Bu arada Gala karısıdır. Yanda gördüğünüz resim de karısı Gala'dır.

 Bir resmin adı ''Gala'yı Yerim''dir. İşte o resim;












 Salvador Dali resimlerinde birçok imge kullanmıştır. Bunlardan en çok kullandıkları koltuk değnekleri, kelebekler, fildir. Ayrıca kurukafa ve saati de bolca kullanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder